Jaz Maraya Resort: Moje zkušenost | PruvodceEgyptem.cz (2024)

Hotel Jaz Maraya je nový, čistý a moderně vybavený resort, který aktuálně patří mezi ty nejlepší hotely v Marsa Alam vůbec. Není tak divu, že tyto all inclusive pobyty v Jaz Maraya od 14 190 Kč nabývají na oblibě. A to i mezi Čechy.

Zatímco po jeho otevření v roce 2020 zde byla čeština slyšet zřídka kdy, dnes tu Čechy potkáte. Převažují však Poláci a zejména Němci.

Toužíte-li po kvalitním pobytu a komfortním odpočinku u Rudého moře, je pro vás Jaz Maraya vhodnou volbou. Troufám si tvrdit, že některými svými pokoji uspokojí i ty nejnáročnější klienty. Ale blíže o jednotlivých pokojích až později…

Maraya na mne osobně udělala opravdu dobrý dojem.

Prostřednictvím této recenze hotelu Jaz Maraya vám sdělím svoji vlastní zkušenost a seznámím vás s některými vychytávkami, které vás zde čekají a které, ačkoliv to jsou drobnosti, pobyt bezesporu zpříjemní.

Řeknu, proč je hotel vhodný i pro rodiny s dětmi. Povím, jak je to zde s koupáním a detailně popíši zdejší pobřeží i jednotlivé pláže. Faktem je, že vstupy do moře může leckdo považovat za záp*rnou stránku resortu. Je proto vhodné přesně vědět, co vás zde čeká, nejen co se koupání týká.

Obsah recenze:

  • Hotel Jaz Maraya
  • Areál hotelu
  • Pokoje
  • Internetové připojení
  • Stravování
  • Akvapark
  • Pláže u Jaz Maraya
  • Šnorchlování
  • Moje tipy na podobné resorty

Jestliže jste hotel již dříve navštívili, vězte, že po kvalitativní stránce zde po jeho otevření nedošlo k žádným změnám k horšímu. Resort si drží vysokou laťku, je tak pochopitelné a logické, že se sem chcete vrátit. Je-li to váš případ, pak pravděpodobně nepohrdnete přehledem aktuálně dostupných zájezdů. Já v případě hotelu Jaz Maraya vždy kontroluji tuto nabídku:

Jaz Maraya: dovolená na 8 dní s all inclusive od 13 933 Kč

Pokud jedete do hotelu prvně nebo jestliže zatím o pobytu zde jen uvažujete, doporučuji vám tuto recenzi alespoň v rychlosti prohlédnout. Podrobně vás jejím prostřednictvím s hotelem i jeho bezprostředním okolím seznámím. Dovolte mi vám Jaz Maraya resort popsat tak, jak na mne zapůsobil.

Na úvod pár fotek:

Hotel Jaz Maraya

Resort Jaz Maraya se nachází necelých 8 km od letiště v Marsa Alam, transfer z letiště na hotel je tak v tomto případě otázkou několika minut. Je každopádně dobré se podívat na mapu a zjistit, kde přesně se Maraya nachází, a získat tak povědomí o tom, v jaké části Marsa Alam leží a vědět, jak daleko je to odsud k oblíbeným zálivům jako je Marsa Mubarak či Abu Dabbab, kam se možná i vy odsud během dovolené vydáte na výlet.

Zobrazit hotel Jaz Maraya na mapě

Hotel je situován v pěší vzdálenosti od zátoky Coraya, u níž se krom Jaz Maraya nachází i všechny ostatní resorty hotelového řetězce Jaz. Je jich zde celkem dost.

Netřeba se však bát, že by to bylo příliš mnoho lidí, oni se rozprostřou.

Jsou to Jaz Solaya, Jaz Lamaya a Jaz Samaya, které bezprostředně sousedí se zátokou Coraya, dále to je Jaz Dar El Madina, Solymar Reef Marsa a v neposlední řadě i Jaz Grand Marsa. Skutečnost, že jsou v okolí další hotely, má několik nesp*rných výhod. Zaprvé okolí hotelu nepůsobí nijak vyprahle, jednotlivé areály jsou zavlažované, za druhé není problém zde opustit areálu hotelu a jít na vycházku, ať už po promenádě kolem pobřeží nebo se jít projít k areálům ostatních resortů.

Maraya samotná je vklíněná do prostoru mezi Jaz Samaya a Salymar Reef Marsa. Nerad bych však, aby to vyznělo tak, že hotel je na nějakém stísněném prostoru.

Naopak.

Areál hotelu působí prostorným dojmem.

Pohled na hotel Jaz Maraya od moře ukazuje ráz toho nejbližšího pobřeží i hotelové bazény s budovami hotelu:

Jaz Maraya Resort: Moje zkušenost | PruvodceEgyptem.cz (6)

Areál hotelu

Při příjezdu nejprve projedete hlavní security bránou (jež je společná pro většinu zdejších hotelů), od které je hotel spolu s jeho hlavní budovou vzdálený dalších cca 500 metrů. Maraya na mne udělala dobrý dojem hned z venku při příjezdu. Krásná je i hala s recepcí. Dřevem obložené některé prvky pěkně ladí s pohovkami a nejrůznějším křesly. Míst na sezení je zde dostatek.

Před hlavní budovou jsou dva velké bazény. Každý z nich zhruba o rozměru 30 x 25 metrů a každý z nich má z jednoho svého kraje pozvolný vstup. Kolem bazénů jsou místa na ležení, ať už ve formě lehátek v bezprostřední blízkosti bazénů na betonových plochách nebo dále pod slaměnými slunečníky na trávě.

Mimo dva hlavní bazény je v areálu i menší bazén / brouzdaliště pro menší děti, v rámci kterého je i několik menších skluzavek přímo do vody. Když jsme u těch dětí, pro ně hotel nabízí i dětský koutek, dětské kino, houpačky, ping-pong, trampolínu nebo hřiště s plastovými míčky. Ačkoliv tedy Maraya umí uspokojit i náročnější hosty, stejně tak je vhodná i pro ty nejmenší.

Dále tu je dalších 5 menších bazénů, které jsou soukromé, náleží ke konkrétním pokojům, ze kterých do nich mají hosté přímý vstup. Vyžadujete-li tedy tzv. swip-up pokoj, Maraya i v tomto ohledu dokáže vyjít vstříc.

Pohled ze střešního hotelového baru „Breeze“ na hotelové bazény s mořem v pozadí:

Jaz Maraya Resort: Moje zkušenost | PruvodceEgyptem.cz (7)

Pokoje

Ubytování je v budovách o třech podlažích. Je tedy možnost být jak v přízemí, tak v prvním či druhém patře.

Resort nabízí celkem 202 pokojů o několika typech. Ten základní tu nazývají Superior, má 42 metrů čtverečních a je pro dva dospělé. Je zde i celá řada rodinných pokojů, ať už pro dva dospělé a dvě děti nebo pro tři dospělé a jedno dítě. Rodinné pokoje mají možnost i výše zmiňovaného swip-up bazénu. Typicky lze vybrat i to, zda chcete pokoj s oddělenými matracemi nebo s manželskou postelí.

Upozorňuji na to, že ne každý pokoj má výhled na moře. Kdo chce výhled na moře, musí si ho připlatit.

Pokoje jsou čisté a moderní.

Prohlédněte si fotky jednotlivých pokojů

Pokoje s dlažbou na zemi, s pohodlnými postelemi, ty menší vybavené křesílkem a ty větší i pohovkou, poskytují veškerý komfort. Nechybí individuálně nastavitelná klimatizace, LCD televize i pěkná koupelna s prostorným sprchovým koutem.

Pokoje jsou denně uklízené, což třeba já považuji trochu za přežitek a zbytečnost, ale chápu, že někteří to vyžadují. Personál každý den doplní na pokoj kávu, čaj i balenou vodu, vše v ceně bez nutnosti následného doplácení.

Internetové připojení

Wifi je na hotelu k dispozici zdarma a všude, i na pokojích. Resort je tak jednou z mála výjimek v Marsa Alam, kde internet řešit nemusíte. Pouze v případě, že budete chtít být online i na plážích opodál, pak se samozřejmě bez datové karty neobejdete. V opačném případě však egyptská SIM karta nebude potřeba.

Přístup k internetu zde hosté dostávají ihned po příjezdu, nehledě na tom, zda na přidělení pokoje musíte chvíli čekat. Pokud pokoj nedostanete hned, bez problému je možné se z prostoru recepce vzdálit, začít využívat zdejší all inclusive, dopřát si v lobby hotelu první drink či si zkrátit čekání v bazénech. Jakmile pro vás bude pokoj připraven (typicky nejpozději okolo 10. hodiny), přijde vám o tom informativní zpráva na Whatsapp.

Stravování

V rámci All Inclusive zde má člověk jídlo i pití k dispozici vždy a všude.

Hlavní jídelna, vzhledově opět velmi vkusná s poloprůhlednými dřevěnými přepážkami, díky kterým máte u stolu pocit soukromí, se jmenuje Yummy. Je to zdejší hlavní restaurace. Snídaně, obědy i večeře probíhají formou bufetů. Jídla je dostatek, personál neustále vše doplňuje a velký je i výběr.

Servíruje se jak klasika, tzn. pizza, těstoviny, hamburgery, hranolky, kuřecí, vepřové apod., tak místní kuchyně. Krom toho jsou vždy k dispozici i ryby a mořské plody. Jídlo je dobré a dobré bylo i servírované hovězí. Namátkou je na výběr z mnoha druhů bylinek a koření, což nebývá zvykem. Samozřejmostí je i plno ovoce (nektarinky, broskve, melouny, kiwi, datle, fíky, banány, pomeranče, jablka) a zeleniny (od klasiky až po hrášek nebo fazole). Někteří určitě ocení i sushi, což se také jen tak v hotelech v Egyptě nevidí. Desertů a dortů, většinu ze kterých neumím ani pojmenovat, je také hojné množství.

Mimo hlavní restaurace tu jsou i další možnosti:

  • Sea Horse – restaurace hned u pláže, kde se také pohodlně během dne najíte
  • Twistys – bar přímo u bazénů
  • Miro’s – bar v lobby hotelu s výhledem na bazény
  • Breeze – střešní bar s perfektním výhledem na přilehlé pobřeží

Ještě jedna věc.

Koho omrzí hlavní jídelna, může si v rámci all inclusive po předchozím objednaní dopřát některou z nabízených tematických večeří. K dispozici je kupříkladu italská restaurace se servírovaným čtyřchodovým menu.

Jídlo, jednotlivé bary i restaurace, které jsou napříč resortem Jaz Maraya k dispozici, hodnotím veskrze kladně. Nejsem sice nikterak náročný strávník, ale domnívám se, že i ten, kdo náročnější je, zde v tomto ohledu bude maximálně spokojen.

Akvapark

K hotelu náleží akvapark Aqua Coraya. Ten je společný pro všechny Jaz hotely a hosté do něho mají vstup zdarma.

Akvapark je od Jaz Maraya cca 400 metrů daleko, musíte se vrátit po příjezdové komunikaci zpět směrem k hlavní security bráně.

Akvapark Coraya a vlevo komunikace, po níž sem pohodlně od hotelu Maraya (na fotce vzadu u moře) pěšky dojdete:

Jaz Maraya Resort: Moje zkušenost | PruvodceEgyptem.cz (8)

Akvapark je velký. Tobogánů je tu nespočet. Odhadem 15, možná ještě o pár více. Ve většině případů se jedná o velké tobogány, na některých se jezdí na naf*ckovacích kruzích, na jiných standardně bez kruhů. Větší děti se zde vyřádí dosyta.

Fajn je i fakt, že přímo v areálu akvaparku je možnost občerstvení (jak jídlo, tak pití) v místním snack baru. Vztahuje se na to all inclusive, tedy i stravování v akvaparku je v ceně all inclusive pobytu. Není tedy nutné se na oběd vracet zpět na hotel.

Jaz Maraya Resort: Moje zkušenost | PruvodceEgyptem.cz (9)

Pláž u Jaz Maraya

Nehledě na to, že Maraya leží přímo u moře, tak nemá svoji vlastní pláž.

Ano, slyšíte správně.

Jaz Maraya nemá svoji vlastní pláž.

Hotel byl vybudovaný v místech, kde jsou na pobřeží malé, zhruba metr, metr a půl vysoké útesy. Je na nich rozmístěno asi na 25 slunečníků s lehátky, je tedy možnost zde přímo u moře ležet, nicméně do vody zde nevlezete. Na koupání je tak vždy možné využít od útesů 50 metrů vzdálené hotelové bazény a nebo po pobřeží popojít.

Pobřeží přímo u hotelu Maraya vypadá takto (vzadu je pak vidět molo u hotelu Jaz Grand Marsa):

Jaz Maraya Resort: Moje zkušenost | PruvodceEgyptem.cz (10)

Pobřeží a ony pobřežní „útesy“ zde lemuje premenáda, po které je možné se vydat oběma směry.

Půjdete-li po ní od hotelu vpravo, po dvou set metrech dojdete na pláž u hotelu Solymar Reef a po dalších 150 metrech na pláž u Jaz Grand Marsa. Vstupy z těchto pláží nejsou moc písečné, naopak. Podloží v moři tu je korálové, jsou to takové korálové desky, často s řadou ježků. Jednoznačně tak doporučuji s sebou přibalit boty do vody. Mimo pláží tu je také 110 metrů dlouhé molo, po němž se snadno dostanete přímo nad hlavní pobřežní korálový útes.

Po promenádě, která je mimochodem super na ranní běhaní, můžete jít i na druhou stranu, vlevo od hotelu. Nejprve obejdete hotel Jaz Samaya, ze nímž se vám jednak otevře výhled na celou zátoku Coraya a u kterého je možnost vstupu na druhé ze zdejších mol. Protože je záliv Coraya plný korálů, tak krom onoho mola lze vstupovat pouze do jeho centrální části z centrální pláže. Nutno podotknout, že z hotelu Jaz Maraya až na tuto pláž to je po promenádě dobrých 850 metrů daleko.

Upozorňuji na to, že vstup do moře je z této pláže dost pozvolný, zejména za odlivu.

Pohled na pobřežní promenádu a vzadu vpravo pláž, ze které je možné chodit do moře.

Jaz Maraya Resort: Moje zkušenost | PruvodceEgyptem.cz (11)

Šnorchlování

Neopomeňte si s sebou přibalit šnorchl.

Je sice pravda, že v Marsa Alam lze najít mnohem lepší místa na šnorchlování, doporučuji zejména hotel Sham Alam na jihu Marsa Alam, ale i v lokalitě Coraya je toho pod vodou k vidění dost.

Šnorchlování je možné z jednoho ze zdejších mol. Buď z toho u hotelů Solymar Reef a Jaz Grand Marsa, ovšem lepší podmínky jsou z toho 140 metrů dlouhého mola u hotelů Jaz Samaya a Jaz Lamaya. Ostatně právě toto molo je častým výchozím bodem i pro přístrojové potápění. Molo má z mého pohledu oproti molu prvnímu tři výhody:

  • je u něj vícero korálů
  • můžete od něj prozkoumat korály po obou stranách zátoky Coraya (korálová stěna na druhém břehu zálivu je z konce tohoto mola 100 metrů daleko, není tedy žádný větší problém k ní odsud doplavat)
  • nebývají u něho vlny, zatímco vstup u Jaz Grand Marsa bývá v některých dnech kvůli vlnám omezen, zde nikoliv

Nelze sice čekat, že v této lokalitě potkáte želvy nebo snad dokonce delfíny, ale ryb (a i velkých ryb) tu je v moři plno, pod vodou tu tedy rozhodně je co pozorovat. Na druhou stranu, kdo již zažil záliv Abu Dabbab nebo Shams Alam, může tu být v tomto směru trochu zklamán.

Přidám ještě fotku pláže a mola u resortů Solymar Reef a Jaz Grand Marsa, kam to je z hotelu Jaz Maraya necelých 200 metrů daleko.

Jaz Maraya Resort: Moje zkušenost | PruvodceEgyptem.cz (12)

Moje tipy na podobné resorty

Zdá-li se vám být hotel Jaz Maraya ve vašem termínu vyprodaný, tak doporučuji zkontrolovat i tyto nabídky zájezdů do Maraya, v rámci kterých je volných zájezdů standardně dostatek.

Pokud ani tam nespějete, buď mrkněte na jiný termín nebo se poohlédněte po jiném hotelu. Kvalitativně podobných hotelů v Marsa Alam sice mnoho, ovšem pár se jich zde najde. Netřeba se tak nutně omezovat pouze na Marayu. Za mě to jsou především:

  • Iberotel Costa Mares (nádherný nový resort s kvalitními službami, navíc přímo u zálivu Marsa Mubarak, kde je krásná pláž i perfektní šnorchlování)
  • Hilton Nubian Resort (dobrý, na zdejší poměry rovněž nadstandardní hotel v blízkosti zálivu Abu Dabbab)
  • Steigenberger Alaya Beach (podobně jako Iberotel, i Alaya je nový a velmi kvalitní resort, stejně jako v Maraya, i zde je možnost ubytování ve swim up pokojích s privátními bazény)

Věřím, že tato moje recenze hotelu Jaz Maraya pro vás byla přínosná a že jste díky ní o hotelu získali lepší a ucelenější představu. Resort je skutečně špičkový, dobrý dojem dělá všudypřítomný milý a přátelský personál i maličkosti jako je rozdávání mokrých, voňavých ručníků nebo možnost bezplatného hotelového transferu do 10 km vzdáleného přístavu Port Ghalib a zpět. Popravdě nemám hotelu samotnému co vytknout. Všude je čisto, všude je pořádek. Jedinou vadou na kráse, za kterou však hotel nemůže, je zdejší pobřeží, které přímo u resortu vstup do moře nenabízí. Na druhou stranu fajn je zdejší promenáda, po které se snadno na okolní pláže dostanete.

Jaz Maraya Resort: Moje zkušenost | PruvodceEgyptem.cz (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 5853

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.